Hjem

Meny

 

Trollstigvegen

Trollstigvegen (ofte kalt Trollstigen eller bare Stigen) er et veistykke på riksvei 63 tilhørende Rauma kommune, Romsdal i Møre og Romsdal fylke. Trollstigveien forbinder Vallda på Sunnmøre med Åndalsnes i Romsdalen. Veien var inntil tunnelene mellom Linge og Overå på riksvei 650 (åpnet i 1975), Valldals eneste fergefrie veiforbindele. I høysesongen passerer på det meste tre tusen kjøretøy hver dag. I juni, juli og august 2012 passerte til sammen 130.000 kjøretøy over Trollstigen. 

    

Veien ble åpnet av Kong Haakon VII den 31. juli 1936, etter en anleggsperiode på åtte år. Nå snor veien seg fra innerst i Isterdalen opp til Stigrøra. Den nye veien ble anlagt etter omtrent samme trasé som en eldre sti kalt Kløvstien. Stien er nå restaurert og merket som fotsti fra gjestegården og opp til toppen. Det er elleve hårnålsvinger på Trollstigvegen, hver med en radius på rundt 10 meter. Halveis opp i fjellvegen finner du en nyrestaurert bro, like under den 180 meter høye Stigfossen. Ved stor vannføring i fossen står vannspruten inn over broen - et vakkert syn i fjellandskapet. 

På grunn av hyppige steinras og etterfølgende ødeleggelser på kjørebanen, ble strekningen nederst i Trollstigen lagt om i 2005. Dette omfattet tredje og fjerde sving nednefra. Samtidig måtte det bygges to nye broer over broen. Veiens høyeste punkt er Alnesreset (850 meter over havet) her stod tidligere vertshuset Trollstigheimen, som ble tatt av et stort snøras i 1963. Et nytt serveringstilbud ble etablert på Stigrøra i 1979, dette ble revet i forbindelse med oppgraderingen som nå står, innviet 16. juni 2012. 

Veien er vinterstengt og vanligvis åpen fra medio mai og til snøen faller om høsten. 

 

Omkranset av fjelltopper

Vegen er omkranset av flere fjell på godt over 1000 meter. Mest kjent er Stigbotnhornet og Bispen. Litt lengre nordvest reiser Dronninga og Kongen seg. Mot nordøst er de berømte Trolltindene med Trollklørne og baksiden av Trollveggen

 

Nasjonal turistvei

 

Trollstigvegen er en av Norges best besøkte turistattraksjoner. Med mer en 750.000 besøkende (2012) er den landets nest best besøkte naturbaserte turistattraksjon og den tredje best besøkte totalt. 

 

 

 

Veistrekningen Geiranger - Trollstigen ble somrene 2005-2008 opprustet for å ta imot et stor antall turister. Veien er en av de 18 utvalgte strekningene gjennom Norges vakreste natur og en del av turistattraksjonen Nasjonale turistveger som Statens vegvesen utvikler. Spektakulær arkitektur i form av utsiktsplasser, rasteplasser og servicebygg i storslått natur er attraksjonen sitt særpreg.  Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa foretok åpningen av Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen den 16. juni 2012. "Dette er eit monument som blir ståande som historisk inn i framtida" uttalte Kleppa om det nye besøkssenteret på Stigrøra. Samme år fikk også anlegget på Stigrøra pris av Norsk Betongforening og Norske arkitekters landsforbund for "betong brukt på framifrå vis miljømessig, estetisk og teknisk".